Overslaan en naar de algemene inhoud

Slovenië is een prachtig, klein land dat je perfect kunt ontdekken per auto. Met een variatie aan landschappen is het autorijden in dit land een waar sprookje. De ene dag rijd je door geheel vlakke gebieden, terwijl je de andere dag de ene na de andere bergpas trotseert. En ja, je kunt gewoon aan de rechterkant van de weg rijden! De omgeving is veelal groen en je ziet onderweg de mooiste bergen, wijngaarden én geweldige watervallen.

In principe is het in Slovenië een stuk minder verkeer dan in Nederland en heb je eigenlijk nooit te maken met files. Met uitzondering van de toeristische plekken (zoals Bled) óf de grensovergangen, waar het wel geregeld voorkomt dat je minstens een uur vaststaat.

De wegen in Slovenië

Over het algemeen genomen zijn de wegen in Slovenië bijzonder goed. Vooral op snelwegen hoef je je geen enkele zorgen te maken. Deze worden goed onderhouden en zijn veilig. De bergwegen – zoals ik die heb meegemaakt – zijn ook van een prima kwaliteit, maar het is hier altijd wel zaak om rustig aan te doen in bergpassen met scherpe haarspelbochten. Rijd voorzichtig en met verstand. 

Natuurlijk gebeurt er niet zomaar iets, maar better safe than sorry! Vooral als je je bedenkt dat de Sloveense bevolking op deze wegen het gaspedaal nog wel eens iets harden willen indrukken. Logisch, want zij kennen deze wegen op het duimpje.  

In het binnenland van Slovenië is het over het algemeen vrij vlak, dus het rijden op deze wegen is als Nederlander natuurlijk héél herkenbaar en daarom vrij gemakkelijk.  

Hoe hard mag je rijden in Slovenië?

De snelheidslimieten in Slovenië zijn net iets anders dan je in Nederland (of België) gewend bent. In de meeste gevallen staan de snelheidslimieten voor auto’s heel duidelijk aangegeven, maar ik geef je graag op voorhand al een overzicht zodat je onnodige boetes zeker voorkomt:  

  • In de bebouwde kom: 50 kilometer per uur 
  • Buiten de bebouwde kom: 90 kilometer per uur 
  • Op de autoweg: 110 kilometer per uur 
  • Op de snelweg: 130 kilometer per uur 

Wat neem ik mee in de auto?

Het is verplicht om minimaal een verbanddoos, een fluorescerend veiligheidshesje en een verbanddoos bij je te hebben, op het moment dat je het land betreedt. Daarnaast is het aan te raden om nieuwe reservelampen mee te nemen, om eventuele discussies met de lokale politieagenten van dienst te voorkomen.  

Als je over hoofdwegen in Slovenië rijdt, is het verplicht om een vignet te hebben. De kans is vrij aannemelijk dat je via één van de hoofdwegen het land binnenkomt, dus is het noodzakelijk om het tolvignet aan te schaffen. 

Autorijden op de wegen in Slovenië

Eén van de vele bergwegen in Slovenië

Tanken in Slovenië

Over het algemeen zijn alle brandstoffen voor Nederlandse auto’s vrij goed verkrijgbaar bij tankstations in Slovenië. Diesel en benzine zijn vrijwel altijd verkrijgbaar bij iedere tankstations die je tegen gaat komen: wel zo prettig. LPG is echter maar verkrijgbaar bij 140 tankstations door het gehele land. Het is ook belangrijk dat je een Italiaans verloopstuk meeneemt voor het tanken van LPG.  

Hoe duur is benzine in Slovenië?

Het is moeilijk om een inschatting te geven van de huidige brandstofprijzen in Slovenië, omdat deze dagelijks kunnen wisselen. Het is niet mogelijk om met honderd procent zekerheid de huidige brandstofprijs door te geven, maar op dit moment (2022) ligt de gemiddelde benzineprijs op ongeveer 1,50 euro. De prijs voor Diesel ligt iets hoger – wat enigszins opvallend is – op 1,65 euro.  

Tolwegen in Slovenië

Alle snelwegen in Slovenië zijn tolwegen. Dat betekent dat te allen tijde een tolvignet benodigd is om gebruik te mogen maken van de snel- en autowegen. De politie controleert hier vrij streng op, dus riskeer hiervoor alsjeblieft geen boete.  

Parkeren in Slovenië

Parkeren is best wel een dingetje in Slovenië. Het land stroomt niet over van parkeerplaatsen en in veel gevallen moet je betaald parkeren, vooral in de buurt van de toeristische attracties. Neem niet zomaar je gewoonten vanuit Nederland over met de gedachte dat je overal en nergens gratis kunt parkeren, want dat kwam ons bijna op een boete te staan in Bled. Gelukkig is het in veel situaties wél mogelijk om in de buurt van je appartement of hotel gratis te parkeren, waarna je lopend naar het meer kunt.  

In een drukke straat en/of voorrangswegen is het sowieso verboden om te parkeren aan de linkerzijde van de weg. Indien de weg een eenrichtingsweg is, mag je wél parkeren aan de linkerkant. Soms wordt ook aangegeven dat je op de stoep mag parkeren: houdt in dat geval echter wel rekening met een vrije ruimte voor voetgangers van minstens 1,60 meter.  

In veel Oost-Europese landen wordt gebruikgemaakt van gekleurde parkeervakken – en zones, zo ook in Slovenië. In een blauwe zone mag je maximaal dertig minuten gratis parkeren, terwijl je in een witte zone maximaal twee uur gratis parkeert. In alle overige situaties is het óf gratis parkeren óf je dient bij een betaalautomaat een parkeerticket te kopen.  

Huurauto met tolvignet in Slovenië

Parkeren in Slovenië

Hoelang is het rijden naar Slovenië?

Het is mogelijk om in één keer – en dus in één dag – vanuit Nederland naar Slovenië. Zo maak je ultiem gebruik van jouw niet-oneindige vakantiedagen. Afhankelijk van je woonplaats, is het tussen de 11 en 13 uur rijden naar Slovenië. Natuurlijk: zonder stoppen en zonder files. Vanaf Utrecht, het midden van Nederland, is het ongeveer 12 uur rijden via Duitsland en Oostenrijk. Als je ter hoogte van Salzburg bent, is het nog maar enkele uren (2 à 3 uur) rijden naar Ljubljana 

Vind je het te ver om naar Slovenië te rijden? Uiteraard ook héél begrijpelijk. Gelukkig is het slechts twee uurtjes vliegen naar Ljubljana vanuit Amsterdam. In de hoofdstad van Slovenië is het dan mogelijk om een auto te huren, zodat je alsnog jouw rondreis door Slovenië kunt maken.  

Vakantie naar Slovenië

Gepassioneerde reis- en schrijfliefhebber. Al jarenlang aan het genieten van de vrijheid, de natuur én de wijnen die Slovenië biedt. Heeft als droom om ooit in het buitenland te wonen.

Laat een reactie achter op dit bericht!