Overslaan en naar de algemene inhoud

Liefde gaat door de maag. Tenminste, dat is wat we doorgaans denken, toch? Nu zijn in Slovenië voldoende prachtige bezienswaardigheden te vinden om alsnog verliefd te worden op dit land, maar óók het heerlijke eten en het goedkopere drinken draagt hier zijn steentje aan bij. De Sloveense inwoners hechten veel waarde aan eet- en drinkgewoontes. In deze blog behandelen wij de traditionele gerechten en lekkernijen.  

Wat zijn traditionele gerechten in Slovenië?  

Balkanlanden, waartoe Slovenië behoort, staan vaak bekend om de veelzijdige vleesgerechten en de enorme porties. Dit is natuurlijk in veel gevallen ook echt waar. Echter, zo klein als Slovenië is, zo groot zijn het aantal variaties in de gerechten, kookstijlen en specialiteiten. De Sloveense keuken is puur en de ingrediënten komen rechtstreeks uit de natuur. Het is eerder regel dan uitzondering dat het eten wat jij ’s avonds in Slovenië eet, lokaal of in een eigen moes- of groentetuin is verbouwd.  

Behalve de nationale gerechten, houden de Slovenen ook van eten uit de Balkan, zoals gegrild vlees uit Servië en vis uit de Adriatische Zee rondom Kroatië en Montenegro. Ook de Oostenrijkse en Italiaanse keuken is in Slovenië vertegenwoordigd.  

Zoete gerechten

Kremšnita (Bled’s Cream Cake) - Eten Slovenië

Kremšnita (Bled’s Cream Cake) 

Het meest bekende nationale gerecht van Slovenië is de Kremšnita. Dit is een gebakje – en heeft veel weg van de Nederlandse tompouche – van twee lagen bladerdeeg met hiertussen banketbakkersroom en slagroom. Op de bovenste laag bladerdeeg wordt poedersuiker gestrooid. Heerlijk zoet!  

Prekmurska gibanica 

Van het ene gebakje naar de andere. Het is tenslotte maar één keer vakantie! In Slovenië is het een traditie om een taart te maken met meerdere, strakke lagen met daartussen bladerdeeg. Heel gemakkelijk om na te maken is het niet, dus daarom moet je dit eigenlijk écht in Slovenië een keer proberen. De gelaagde taart wordt gevuld met cottage cheese, appel, rozijnen, walnoten en maanzaad. Deze moet je proeven! 

Prekmurska gibanica - Slovenië Eten
Potica - Slovenië eten

Potica

Een feestgebakje! Een soort van notenbroodje en -cake gemaakt in de vorm van een rol. Het is gemaakt van een brooddeeg en wordt gevuld met een noten- of zadenpasta. Deze lekkernij wordt vaak gegeten ten tijde van feestdagen. Iedere goede huisvrouw schijnt haar eigen recept te hebben! 

Hartige gerechten

Štruklji 

Een traditioneel gerecht samengesteld uit deeg en vulling. Dit hebben we eerder gehoord, toch? De Štruklji heeft echter zowel zoete als hartige uitvoeringen. Het is een soort dumpling (gekookte of gestoomde rolletjes) gevuld met walnoten, appel of cottage cheese. De hartige variant wordt voornamelijk geserveerd naast vleesgerechten.  

Struklji - Traditioneel Sloveens gerecht

Warme gerechten

Verse Forel uit de Soca - Slovenië

Forel

In Slovenië is forel één van de meest populaire gerechten. Ook niet zo gek, als je weet dat in de zoetwatermeren én in de rivieren die uitmonden in de Adriatische Zee of de Donau voldoende forel leeft. Laat (vlieg)vissen nou ook nog eens een nationale hobby zijn en één & één is twee.  

In de rivieren die uitmonden in de Donau, waaronder de Krka, leven beekforellen. De marmelforel daarentegen, de grootste forelsoort van Europa, vind je in de rivieren die uitkomen in de Adriatisch Zee. De populairste rivier hiervoor is de Soča. In het Meer van Bohinj zwemmen weer zalm- en regenboogforellen.  

In de buurt van deze prachtige oorden? Bestel dan zeker bij een plaatselijk restaurant ‘trout fish’. Een heerlijke, verse forel: geserveerd met groenten en aardappelen. Een betere forel dan uit de Soča-rivier heb ik nog niet kunnen vinden!  

Ćevapčići

Ćevapčići is een klassiek Balkan- en vleesgerecht. In de basis zijn het gegrilde gehaktrolletjes of –worstjes, gemaakt van gekruid gehakt. Het gerecht is niet authentiek Sloveens, maar daarom niet minder lekker. De worsten worden meestal geserveerd per 10 stuks in combinatie met patat/friet. Heerlijk na een flinke wandeling!  

Ćevapčići met patat en groente - Gerecht uit de Balkan
Heb je aanvullingen? Laat het gerust weten!

Wat is de prijs voor eten en drinken in Slovenië?  

Het eten en drinken in Slovenië is allesbehalve duur. Tenminste, als je het vergelijkt met de Nederlandse maatstaf. Op het terras in de hoofdstad van Slovenië, waar doorgaans toch vaak de hoogste prijzen gehanteerd worden, kom je nog weg met een bakje koffie voor ongeveer 1,5 euro en een hoofgerecht van ongeveer 10 euro. Laat staan wat de prijzen zijn in het binnenland en de wat minder toeristische attracties.  

Heeft Slovenië een Engelse menukaart in restaurants?  

Tijdens mijn verblijven in Slovenië heb ik het nog nooit meegemaakt dat een restaurant geen Engelse vertaling van een Sloveense menukaart heeft. Sterker nog, meestal staat het gerecht al standaard in het Engels vermeld op de Sloveense menukaart, onder de Sloveense beschrijving van het gerecht. Het gebeurt echter wel vaak dat de dagspecialiteiten in het Sloveens op een bord worden geschreven. In dat geval is het raadzaam om zeker even te vragen wat hier de Engelse vertaling van is. In veel gevallen gaat het dan om een streekproduct en dagverse ingrediënten. Aanrader! 

Wat is de prijs voor bier in Slovenië? 

Als je op vakantie gaat, hoort daar natuurlijk ook een alcoholische versnapering – op zijn tijd – bij. Voor de prijs hoef je het hier ook zeker niet te laten! Op het terras betaal je voor een halve liter bier een prijs van ongeveer €3,50, afhankelijk waar je zit. In de winkel is een volledig krat met bier ongeveer 25 procent goedkoper dan de prijzen in Nederland.  

Is Slovenië een goed wijnland?  

Slovenië heeft een aantal perfecte wijnregio’s en behoort tot de 5 procent beste wijngaarden ter wereld. De wijngaarden en -regio’s liggen verdeeld over het westen, zuiden en oosten van Slovenië, maar de wijnteelt uit het westen van het land is het meest populair.  

Vegetarisch eten in Slovenië 

Ja, Slovenië staat nou eenmaal bekend om vleesgerechten, echter komt het steeds vaker voor dat plaatselijke restaurants vegetarische gerechten opnemen in het menu. De meeste restaurants (gostilna) bieden ten minste drie – en vaak vier – vegetarische gerechten. De natuurlijke salades worden steeds populairder en ook zie je steeds vaker een optie voor vegetarische soep of een omelet. Een Sloveense specialiteit is de champignonrisotto (kremna gobova rižota). Visliefhebber? Dan kom je in Slovenië helemaal aan jouw trekken met een ruime keuzehoeveelheid in zoet- en zeewatervissen.  

Vakantie naar Slovenië

Gepassioneerde reis- en schrijfliefhebber. Al jarenlang aan het genieten van de vrijheid, de natuur én de wijnen die Slovenië biedt. Heeft als droom om ooit in het buitenland te wonen.

Laat een reactie achter op dit bericht!