Overslaan en naar de algemene inhoud

Bij het bepalen van jouw – favoriete – vakantieland is één van de kernfactoren natuurlijk of het land dat je wilt bezoeken ook veilig is. Ja, ook ik had voor mijn eerste reis naar Slovenië mijn vraagtekens over de veiligheid in dit land. Je weet toch nooit wat je kunt verwachten in het buitenland en je kunt je maar beter goed voorbereiden. Ik kan je echter geruststellen: Slovenië is héél veilig. Sterker nog, het is één van de veiligste landen van de wereld.  

In het reisprogramma 3 Op Reis van BNNVARA hebben ze zelfs de proef op de som genomen. In één van de meest toeristische plekken van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, hebben ze een portemonnee op een random plek onbeheerd achtergelaten met daarin een kaartje met contactgegevens. In bijna alle gevallen werd door de Sloveense vinders contact opgenomen met de rechtmatige eigenaar.  

Criminaliteit in Slovenië

De criminaliteit in Slovenië is écht bijzonder laag. Vergelijk het met een Nederland en België en de criminaliteitscijfers zijn een schijntje van wat je in ons eigen land kunt verwachten. En, laten we eerlijk zijn, in je eigen land voel je je al best veilig. Toch? Als je kijkt naar de lijst met de veiligste landen en de laagste aantal criminele activiteiten ter wereld, staat Slovenië op een keurige 12e plek. België volgt op een 19e plaats en Nederland zien we terug op de 31e plek. We mogen dus wel stellen dat Slovenië op het gebied van veiligheid zeker een aantal streepjes voor heeft.  

Natuurlijk is het altijd belangrijk om waardevolle spullen in de gaten te houden. Als toerist ben je vrij herkenbaar en daarmee ook een potentieel doelwit voor zakkenrollers en/of andere lichte criminele activiteiten. Zolang je goed op jezelf en op je spullen past, zul je je hier zeker – op alle plekken – op je gemak voelen! 

Onveilige gebieden in Slovenië

Er zijn geen onveilige gebieden in Slovenië. Dit prachtige land tussen de bergen is – tot op heden – zelfs niet gevoelig voor heftige natuurrampen en/of bosbranden. In 2020 heeft voor het laatst een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 6,4 op de Schaal van Richter. De bron van deze verschuiving van aardplaten ligt echter in Kroatië. Het is wél altijd goed om rekening te houden met dergelijke natuurverschuivingen, zodat je weet hoe je hier adequaat op reageert.  

Is er oorlog in Slovenië?

Nee, op dit moment wordt er geen oorlog gevoerd in Slovenië. De laatste oorlog stamt uit 1991, waarin in tien dagen een strijd om onafhankelijkheid werd gevoerd tegen het Joegoslavische leger. De oorlog ontstond nadat het Sloveense republiek haard onafhankelijkheid afkondigde. Na deze oorlog – die werd gewonnen door Slovenië – werd Slovenië officieel afgesplitst van Joegoslavië.  

Is Slovenië lid van de Europese Unie?

Jazeker! Slovenië is actief lid van de Europese Unie sinds 2004. In 1996 diende Slovenië al officieel een aanvraag voor een lidmaatschap in bij de Europese Unie en de NAVO. Het is dus gewoon mogelijk om in dit land te betalen met de euro.  

Vakantie naar Slovenië

Gepassioneerde reis- en schrijfliefhebber. Al jarenlang aan het genieten van de vrijheid, de natuur én de wijnen die Slovenië biedt. Heeft als droom om ooit in het buitenland te wonen.

Laat een reactie achter op dit bericht!